søndag den 15. november 2015

Sundhed. Grøntsager skal gnaskes - ikke drikkes. 


I børnehaven får alle børn frokost og eftermiddagsmad.

Maden er blendet, og jeg har undret mig over dette hvorfor jeg har forespurgt personalet i børnehaven.

De fortæller, at det er forældrenes ønske at maden blendes, da mange forældre også hjemme blender børnenes mad, hvilket gør det hurtigere og nemmere for børnene at spise. 

Jeg har stillet et forældrepar fra børnehaven samme spørgsmål, og de fortæller at nogle forældre ganske rigtigt blender børnenes mad, men at de mener det er lærernes ønske, da det gør det hurtigere for børnene at spise, uden hjælp fra personalet, i børnehaven. 

Ingen af de adspurgte personaler eller forældre var vidende om, at de sundhedsmæssige indholdsstoffer i både frugt og grønt er særligt følsomme for både ilt og lys, hvorfor en stor del af indholdet af antioxydanter går tabt, når maden blendes. Ifølge ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen er tabet af c-vitaminer ved blendning helt op til 70 procent, mens tabet af antioxydanter kan være endnu større. 

Derudover stimuleres kæbens muskulatur og tungen lærer at findele og sortere, når vi tygger vores mad. 

At tygge er god motion for kæbeknoglerne samt muskler. Når man tygger, dannes der spyt - og spyttet beskytter tænderne mod caries og hjælper til at skylle bakterier væk fra munden så også andre tandsygdomme kan undgås. 

Udover at mundhygiejne og tandbørstning ikke er på skoleskemaet, virker det heller ikke til at være et oplyst emne i Vietnam, hvilket måske, udover overstående kan være en medvirkende grund til at ekstremt mange børn her har rådne mælketænder, ligesom langt de fleste voksne har meget grimme tandsæt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar